VÝCHODNÉ SLOVENSKO. Premiér Igor Matovič na nedeľňajšej tlačovej konferencii predstavili opatrenia pre firmy, živnostníkov a zamestnancov. Pomocou siedmich opatrení, ktoré premiér oficiálne nazval Prvá pomoc zamestnancom, firmám a SZČO, chce vláda pomôcť zamestnávateľom a zamestnancov v súčasnej krízovej situácií.
Aktuálna situácia vo svete aj u nás postihuje snáď každý podnikateľský segment – cestovný ruch a gastronómiu nevynímajúc. Hoci je zdravie na prvom mieste, ekonomické dôsledky môžu byť pre mnohé prevádzky doslova likvidačné. Preto premiér Igor Matovič vydal 29. marca sedembodový program na pomoc živnostníkom a podnikateľom na Slovensku.
V ňom oznamuje okrem iného aj to, že štát uhradí 80 % platu zamestnanca vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté. Tiež poskytnú príspevky pre živnostníkov a zamestnancov vo firmách, ktoré zaznamenali pokles tržieb. Program zahrňuje aj odklad platby odvodov za zamestnávateľa či odklad preddavkov dane z príjmu. Ide zatiaľ o najväčšiu ekonomickú pomoc v histórii Slovenska.
Zatvorené obchody a málo ľudí v uliciach spôsobujú problémy aj podnikateľom v oblasti reštauračných služieb. Reštaurácie, stravovacie podniky a stánky s rýchlym občerstvením môžu byť síce otvorené, avšak jedlo si musia zákazníci zobrať so sebou, nemôžu ho konzumovať v priestoroch prevádzky.
Majitelia sa preto obávajú, že ak by táto situácia trvala dlhšie obdobie, budú musieť svoje prevádzky nadobro zavrieť. Jedna z najznámejších reštauračných sietí v Prešove La Cucaracha čelí v súčasnej kríze rovnakému problému. Kvôli opatreniam na zabránenie šírenia koronavírusu musel majiteľ Martin Naščák zavrieť všetky prevádzky s výnimkou donáškovej služby. Ako sám uvádza, najväčšie obavy má z dlhodobého zákazu prevádzok.
„Zamestnávame vyše šesťdesiat ľudí. Ak by došlo k plošnému zatvoreniu reštaurácií, tak budeme nútení prepustiť všetkých zamestnancov. Nikto nevie, čo bude, každým dňom je situácia iná. Sme v krízovom režime,“ hovorí riaditeľ reštaurácií. Ako uvádza ďalej, obáva sa najmä o svojich zamestnancov.
Očakávajú pomoc od vlády
„Nám majiteľom tieto dni, kedy sme prišli o tržby, už nikto nevráti. Hneď na začiatku pandémie sme vedeli, že koronavírus výrazne ovplyvní nielen gastronomickú oblasť, ale celú podnikateľskú sféru. Veríme však, že sa príslušné štátne orgány postarajú minimálne o našich zamestnancov,“ dodáva.
Lucia Zlatohlavá, vedúca jednej z pobočiek reštauračných sietí La Cucaracha, vníma situáciu veľmi negatívne, predovšetkým z hľadiska podnikateľskej sféry.
„Poklesy sú veľmi viditeľné, predovšetkým ide o úbytky zákazníkov a zároveň, samozrejme, tržieb, ale z dôvodu ochrany ľudí je to správne rozhodnutie, len je to horšie s podnikaním, keďže Lakuka franchise je momentálne zavretá. Vzhľadom na situáciu, aká je, sa nielen zamestnanci, ale aj majitelia obávajú dôsledkov krízy na finančné a ekonomické hľadisko našej reštaurácie. Žiadne príjmy, ale výdavky sú,“ hovorí vedúca pobočky.
Podobne, ako majiteľ reštauračných sietí, aj ona sa riadi predovšetkým oficiálnymi nariadeniami vlády. O svojich zamestnancov však nechce prísť.
„Momentálne máme krízový stav, ale zamestnancov si vážime natoľko, že nad rizikom prepúšťania v súčasnej situácii nechcem uvažovať. Strategický plán ešte vypracovaný nemám, budem sa však snažiť našu reštauráciu opäť postaviť na nohy, ale všetko predovšetkým záleží na našich zákazníkoch,“ dodáva na záver.
Oslovili sme aj zamestnancov reštauračnej siete.
„Tak ako majú obavy zamestnávatelia, tak máme obavy aj my zamestnanci. Nikto nevie, ako sa situácia vyvinie. Vzhľadom na to, že táto práca je jediným zdrojom mojej obživy, mám obavy o svoju budúcnosť. Všetko je však v štádiu riešenia a ja verím, že momentálny stav krízy čoskoro pominie,“ hovorí zamestnankyňa reštaurácie Miroslava L.
Obmedzenia spôsobené koronavírusom majú ekonomicko-finančný dosah nielen na reštauračné zariadenia, ale na všetkých podnikateľov.
Opatrenia situáciu nevyriešia
Helena Gáliková, majiteľka maloobchodu v pekárenskom priemysle, nielenže prišla o svoju klientelu, ale pravdepodobne bude musieť zatvoriť celú prevádzku.
„Dnes je situácia pre celosvetovú pandémiu Covid-19 maximálne neúnosná a kritická. Som v patovej situácii. V dôsledku pandémie som kontaktovala dokonca aj banky a požiadala o odklad splátok. Neviem, aké sú možnosti štátu a aké sú rezervy, lebo nie som ekonóm hospodárstva, ale navrhnuté opatrenia sú podľa môjho názoru po skončení pandémie likvidačné,“ hovorí malopodnikateľka.
„Nemyslím si, že opätovne po skončení pandémie budú ľudia schopní toto finančné zaťaženie zvládnuť a že ich prevádzky sa rozbehnú a budú mať zisky také, aby vyhoveli všetkým veriteľom,“ dopĺňa na záver.
S hrozbou ekonomickej krízy bojujú nielen podnikatelia na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch.
Majiteľka penziónu a reštaurácie v Českej republike Šárka Fedorovová sa obáva predovšetkým minimálnej podpory zo strany štátu v podnikateľskej sfére.
„Súčasné opatrenia a nariadenia vlády ako majiteľka penziónu a reštaurácie úplne rešpektujem a chápem. Čo však nechápem, je ponúkaná pomoc od štátu iba živnostníkom a na nás majiteľov sa vôbec nemyslí, aj keď sme na tom v tomto biznise úplne rovnako,“ sťažuje sa majiteľka penziónu.

„Začína sa nám hlavná sezóna a ľudia pre koronavírus rušia ubytovania jedno za druhým. Kvôli počasiu nemôžeme uskutočňovať ani okienkový predaj. Spolie-hame sa však na súdržnosť českého a slovenského národa, keďže podstatnú časť našej klientely tvoria Slováci, ktorí mi sami prisľúbili opätovný návrat do penziónu po skončení karantény,“ dodáva s úsmevom na záver.