Piatok, 2. december, 2022 | Meniny má Bibiána

Vedeli ste, že maslo sa perie?

Neobyčajná chuť masla, ktorá vyvolá spomienky nejednému človeku na detstvo. Šľahačková chuť 82% čerstvého masla z Breznianskej mliekarne je ovplyvnená tradičnými postupmi výroby, medzi ktoré patrí aj pranie masla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mútili ste v detstve maslo?

Šťastní tí, ktorí trávili svoje detstvo na dedine či farme u starých rodičov. Zážitky z kŕmenia domácich zvierat, ktoré slúžili ako sprostredkovatelia dôležitých domácich produktov od mlieka až po vajíčka zanechávajú u detí pocity dôležitosti, pokory, ale i zodpovednosti.

Ak ste niektorí zažili dojenie kráv, nosenie mlieka pre susedov v hliníkových konvách, mútenie masla, istotne ste mali detstvo plné zodpovednosti. Veď predsa správne namútiť maslo nie je jednoduché, ale hlavne to nie je chvíľková záležitosť. Pomalé mútenie čerstvého mlieka je jednou z dôležitých častí technologického postupu v Breznianskej mliekarni.

Výnimočná chuť potrebuje svoj čas

Mlieko, ktoré vyhovuje na základe skúšok, je potrubím prečerpané z mliečnice do mliekarne. Následne sa pasterizuje v pastéri a zohrieva. V dôležitom nasledujúcom kroku, keď sa dostáva do odstredivky, sa mliečny tuk začne oddeľovať. Oddeľuje sa teda smotana od mliečnej plazmy. Takto získame kvalitnú smotanu, ktorá opäť prechádza potrubím do pastéra. Smotana sa pasterizuje a následne sa schladí. Čas zrenia po pasterizácií je niekedy deň, alebo viac. Po zrení sa smotana prečerpá do máselnice. Tu prichádza na rad dôležitý proces, a to miešanie. Aby sa vytvorilo maslové zrno, je potrebné zozačiatku smotanu premiešať rýchlymi otáčkami. Kto zažil ručné mútenie, vie, že takto vznikne aj cmar. Ten sa týmito rýchlymi otáčkami oddelí od masla a vypustí sa ventilom. Maslo takto perieme ešte niekoľkokrát v pitnej vode, až kým nedosiahneme požadované množstvo vody v masle. Praním maslo získa správnu konzistenciu a chuť. Už viete, prečo sa breznianske maslo perie a má lahodnú šľahačkovú chuť.

Maslo, ktoré chutí ako šľahačka, a predsa má 82% mliečneho tuku

Dobré maslo spoznáme podľa pevnej konzistencie a bielej farby, a presne také sa vyrába v Breznianskej mliekarni. Neodolateľná chuť, ktorú budete natierať nielen na čerstvé pečivo, vás presvedčí o kvalite, čerstvosti a fakte, že takto môže chutiť iba tradične vyrábané maslo.

Maslo Breznianskej mliekarne sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne, jedálnička a nájde si zaslúžené miesto vo vašej chladničke. A kto vie? Možno práve táto chuť bude u vašich detí či priateľov vyvolávať spomienky.

Najčítanejšie na My Zemplín

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Zimná ríša divov Maďarska
          2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
          3. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
          4. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
          5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
          6. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
          7. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
          8. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
          1. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
          2. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
          3. Zimná ríša divov Maďarska
          4. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
          5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
          6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
          7. Ako sa účinne vyrovnať s energetickou krízou? Spôsobov je viac
          8. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
          1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 12 015
          2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 805
          3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 923
          4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 4 006
          5. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 071
          6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj 1 344
          7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás. 1 111
          8. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 067

          Blogy SME

          1. Soňa Fröhlichová: San Francisco – Los Angeles, deň číslo 16 a 17
          2. Miroslav Lukáč: Myš ulovíš na kúsok syra, ženu na briliant a Slováka na sľuby a konšpirácie.
          3. Rastislav Puchala: Rusáka sa hlavne nesmieš báť!
          4. Miroslav Galovič: Chlieb (politický) a hry (futbalové). Fandil som Kostarike. Najbližšie budem Maroku... (Mikroblog No 13, tak trochu o Fair Play)
          5. Anna Miľanová: Holubica mieru v červenom... 2022
          6. Štefan Bukovan: Domáci mazlíčkovia a ich vystrájanie
          7. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
          8. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
          1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 238 203
          2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 904
          3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 184
          4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 953
          5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 002
          6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 292
          7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 2 980
          8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 2 382
          1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
          2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
          3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
          4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
          5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
          6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
          7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
          8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Zemplín

          Vďaka unikátnej liečbe môžete odstrániť nielen bolesti kĺbov, ale aj ich príčinu. Stovky slovenských pacientov hovoria o prekvapivých výsledkoch. Dlhoročné problémy s artrózou či osteoporózou sú preč.


          15 h

          Hádanky, hry a hlavolamy pre všetky zvedavé deti od päť do sedem rokov sú súčasťou zošita s názvom Tešíme sa do školy, ktorý vychádza na 32 stranách.


          28. nov

          Možnosť ušetriť na donáške prostredníctvom lojalitného programu Wolt+ majú už aj zákazníci v Košiciach. Spoločnosť Wolt sa ho po úspešnom štarte v hlavnom meste rozhodla priniesť aj Košičanom.


          24. nov
          Obavy ľudí sa rozplynuli. Wolt im domov doručí kvalitné a čerstvé potraviny.

          Wolt šetrí čas a peniaze.


          22. nov

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Polícia počas piatich dní zbierala stopy vedúce k jeho vypátraniu.


          16 h

          Pôvodný vzhľad narušili v minulosti necitlivé stavebné zásahy.


          10 h

          Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


          12 h

          Želiezovský dub bol jedným z troch najvýznamnejších stromov v Uhorsku.


          29. nov

          Blogy SME

          1. Soňa Fröhlichová: San Francisco – Los Angeles, deň číslo 16 a 17
          2. Miroslav Lukáč: Myš ulovíš na kúsok syra, ženu na briliant a Slováka na sľuby a konšpirácie.
          3. Rastislav Puchala: Rusáka sa hlavne nesmieš báť!
          4. Miroslav Galovič: Chlieb (politický) a hry (futbalové). Fandil som Kostarike. Najbližšie budem Maroku... (Mikroblog No 13, tak trochu o Fair Play)
          5. Anna Miľanová: Holubica mieru v červenom... 2022
          6. Štefan Bukovan: Domáci mazlíčkovia a ich vystrájanie
          7. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
          8. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
          1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 238 203
          2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 904
          3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 184
          4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 953
          5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 002
          6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 292
          7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 2 980
          8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 2 382
          1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
          2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
          3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
          4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
          5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
          6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
          7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
          8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

          Už ste čítali?