Stredomorská (Mediteránska) strava pochádza z oblastí Grécka, Kréty a Talianska, teda zo Stredomoria. Jej základ tvoria potraviny, ktoré sú v týchto končinách konzumované bežne. Ľudia ich nejedia v rámci žiadnej diéty. Dôvodom, prečo sa zjednodušene povedané, z talianskej kuchyne stal celosvetovo uznávaný spôsob stravovania, boli mnohé štúdie, ktoré preukázali, že ľudia zo stredomorských oblastí omnoho menej často trpia srdcovocievnymi chorobami a obezitou.
V skutočnosti nejde iba o náuku o správnej výžive. Pretože v stredomorských krajinách majú ľudia úplne odlišné stravovacie návyky. Čo ich však spája je výber základných potravín: Ovocie, zelenina, celozrnné produkty, strukoviny, orechy, olivový olej, bylinky, koreniny a červené víno. Častejšie sa jedia čerstvé ryby, zatiaľ čo hydina, vajcia a mliečne výrobky pomenej a sladkosti a červené mäso len zriedka. Tým, že sa vyhýbame cukru, červenému mäsu a nasýteným mastným kyselinám, chránime mozog a srdce pred chorobami a zabraňujeme aj rakovine. V stredomorskej kuchyni sa veľký dôraz kladie na čerstvosť a sezónnosť surovín. Je typická aj umiernená konzumácia červeného vína.
Aj druhy ovocia a zeleniny sú zodpovedné za povesť tohto stravovania. Paradajky sú často súčasťou stredomorských jedál. Pozostávajú až z 94 percent vody, preto sa hodia do ľahkých a zdravých jedál. Navyše obsahujú veľa vitamínu A a C a zložku lykopén, ktorá významne znižuje riziko rakoviny.
Okrem toho možno v tejto strave nájsť aj veľa pokrmov s cesnakom, ktorý chráni pred srdcovocievnymi chorobami. Zložky v ňom sa považujú za antimikrobiálne, protizápalové a antioxidačné. A aké by to bolo typické grécke jedlo bez rozmarínu? Už starí Gréci ocenili jeho pozitívne účinky, pretože nakoniec všetky bylinky zlepšujú pamäť a majú analgetický a diuretický účinok a podporujú trávenie.
Regulácia cholesterolu, krvného tlaku a cukru, to je kombinácia priam stvorená pre ľudí trpiacich diabetom. Nepochybným prínosom tejto diéty pre diabetikov je aj prirodzená prevencia vzniku obezity, podpora trávenia a imunitného systému. Áno, stredomorská strava je skutočne dobrou alternatívou stravovania pre diabetikov. Aj tí by mali zo svojho jedálnička vylúčiť červené mäso, údeniny, nadmerné množstvo mliečnych výrobkov, pokrmy bohaté na nasýtené tuky a sacharidy.
Ďalšou skupinou ľudí, pre ktorých je stredomorská strava ideálna, sú pacienti so srdcovo-cievnymi chorobami. Či už trpíte vysokým krvným tlakom, cholesterolom alebo máte problémy s cievami či so srdcom, jedálniček bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny a minerály je to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť. Morské ryby sú ľuďom s takýmito ochoreniami vyslovene predpisované. To isté platí aj o olivovom oleji, celozrnných potravinách, ovocí a zelenine.
Veľa zeleniny, ovocia a kvalitných bielkovín vie robiť divy! Nezabúdajte však, že nikdy to nie je len o strave. Je dôležité dbať aj na aktívny pohyb a dostatok spánku.
MUDr. Gonczyová